Ik ben een professional

Huwelijksdwang of achterlating zit vaak ingewikkeld in elkaar. Hoe herken je het? Wat kan je als professional doen? En: wat zijn wettelijke mogelijkheden? Bij ons kun je terecht voor informatie en advies over casussen. En om zorgen en dilemma’s te delen. Ook bij twijfel bieden we een luisterend oor.

We zien een wijkprofessional, ambtenaar, politie, docent en op de voorkant een professional zonder hele duidelijke rol.

Hulp nodig in Nederland?

Bij acuut gevaar bel: 112
Of ga naar Veilig Thuis of bel:

0800 2000
Logo Rijksoverheid

Hulp nodig in het buitenland?

Neem contact op met Nederland Wereldwijd

+31 247 247 247
+316 8238 7796

Vermoed je huwelijksdwang of achterlating?

Bijvoorbeeld omdat een cliënt minder van zich laat horen of omdat een leerling niet terugkeert van vakantie? Je kunt het beste contact opnemen met de Veilig Thuis organisatie in de regio of het LKHA. We kunnen je advies geven over hoe je omgaat met de verschillende culturen. Ook helpen we je om in te schatten hoe veilig het (mogelijke) slachtoffer is. Ons advies is om eerst contact met ons op te nemen voordat je zelf acties uitzet.

Alle hulpverleners en professionals die in hun werk te maken krijgen met deze twee complexe problemen kunnen bij ons terecht voor hulp en advies.

Advies en overleg

Voor overleg en advies neem contact met ons op.

070 – 345 43 19

LKHA@veiligthuishaaglanden.nl

Melding maken

Maak jij je zorgen om een cliënt? Maak gelijk een melding bij ons, we starten dan een onderzoek op naar diens situatie.

070 – 345 43 19

LKHA@veiligthuishaaglanden.nl

Wat doen wij na jouw hulpvraag aan ons?

Vraag je ons als professional om hulp te bieden in een bepaalde casus? Dan doen we eerst onderzoek. We willen zoveel mogelijk informatie over de persoon van wie jij denkt dat die slachtoffer is/wordt van huwelijksdwang en/of achterlating in het buitenland. We vallen onder Veilig Thuis Haaglanden en mogen daarom informatie opvragen bij instanties. Zo proberen we een compleet beeld te krijgen van wat er speelt.

Deel je informatie met ons, deel dan alleen wat je op dat moment weet. Probeer wel zo volledig mogelijk te zijn. Wij adviseren altijd om ons te bellen voor overleg en advies voordat je schriftelijk melding bij ons doet. Bij een telefoongesprek maken we altijd een gespreksverslag. Dit verslag leggen we aan je voor, zodat je weet wat we in een dossier verwerken. De direct betrokkenen kunnen het dossier altijd opvragen.

Is er sprake van huwelijksdwang of achterlating?

Leidt ons onderzoek tot de conclusie dat er sprake is van huwelijksdwang of achterlating? Dan helpen we samen met onze partners het slachtoffer terug te keren naar Nederland.

Hoe herken je de signalen van huwelijksdwang en achterlating?

Voorkoming van huwelijksdwang en achterlating vereist dat je als professionals alert bent op signalen en deze bespreekt met degene waar jij je zorgen over maakt. Maar hoe herken je de signalen?

  • Signalen gedwongen huwelijk of achterlating
  • Verandering in gedrag: teruggetrokken, verlegen, bang, boos, agressief
  • Slecht eten
  • Zelfverwonding
  • Weglopen van huis
  • Tekenen van mishandeling, geweld, bang om op vakantie te gaan
  • Stiekeme relatie(s)
  • Conflicten tussen ouders en kinderen
  • Gedragsproblemen in de ogen van ouders
  • Opgroeien tussen twee culturen met botsende waarden en normen
  • Onverklaarbare afwezigheid
  • Plotseling reizen naar familie
Leer meer

Wij werken samen met

Beleidsadvies nodig?

We zijn er ook voor beleidsmedewerkers en onderzoekers. Om te adviseren en informeren over lokaal te nemen maatregelen, ontwikkelingen in binnen-en buitenland, tools en wetgeving. Juist omdat we dagelijks zien welke maatregelen wel én niet werken, zijn we in staat om te adviseren over de meest effectieve aanpak tegen huwelijksdwang en achterlating. Als LKHA leggen we naadloos de verbinding tussen beleid en praktijk. Taken die wij op ons nemen:

  • Ad hoc advies over het tegengaan van huwelijksdwang en achterlating;
  • Informatiebijeenkomsten organiseren voor beleidsmedewerkers;
  • Zitting nemen in een werkgroep die zich bezighoudt met deze twee complexe problemen.

Advies over (beleids)onderzoek

We kunnen daarbij advies geven over andere onderwerpen die huwelijksdwang en achterlating raken. Denk aan eergerelateerd geweld, schadelijke traditionele praktijken, partnerafhankelijke verblijfsvergunningen of BRP-uitschrijvingen (mensen die uitgeschreven worden bij de burgerlijke stand). We adviseren over (beleids)onderzoek en wat het effect van wet- en regelgeving is op huwelijksdwang en achterlating. En tot slot houden we belangrijke ontwikkelingen en publicaties in de gaten.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meld je nu aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom huwelijksdwang en achterlating.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Website sluiten Wis browsergeschiedenis