Interview: ‘Beslis over je eigen leven’
Vorige maand lanceerde Femmes for Freedom (FFF) het voorlichtingspakket ‘Beslis over je eigen leven’ voor nieuwkomers en hulpverleners. Hiermee wordt breed ingezet op het zelfbeschikkingsrecht van nieuwkomers. We spraken Imane (projectleider) en Eefke (projectmedewerker), beiden werkzaam bij FFF, over het pakket.
Eefke en Imane stelden het voorlichtingspakket ‘Beslis over je eigen leven’ samen. De vraag hiervoor kwam vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Eefke: ‘Juist onder nieuwkomers is er weinig bekendheid over de mogelijkheden tot emancipatie die je hier in Nederland hebt. Mensen die hier geboren en getogen zijn weten vanuit school en andere kanalen vaak wel hoe het werkt in Nederland. Met het pakket willen we zorgen dat vrouwen die nieuw in Nederland komen weten wat hun rechten zijn en dat ze voor zichzelf kunnen zorgen. Ook omdat zij sneller met deze problematiek te maken kunnen krijgen.’
Zelf beslissingen maken
Het pakket is samengesteld met behulp van verschillende focusgroepen, bijvoorbeeld mensen die de inburgeringscursus volgden of die net hadden afgerond. Maar ook diverse professionals zoals het LKHA zijn hierbij geraadpleegd. Zo is een heel breed palet naar voren gekomen. ‘Heel kort gezegd is het doel van Femmes for Freedom om te zorgen dat bi-culturele meisjes en vrouwen hun rechten kennen en zelf beslissingen maken over hun lichaam, leven en geld. Dit pakket zorgt voor duidelijke en directe voorlichting over deze onderwerpen,’ vertelt Imane.
Eefke vult aan: ‘Daarnaast focussen we ons op hulpverleners die in contact komen met nieuwkomers, zoals docenten. We hebben gastlessen die door inburgeringsdocenten kunnen worden gegeven om dit soort moeilijke en soms gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken.’
Audio en video in de eigen taal
‘Het unieke van ‘Beslis over je eigen leven’ is dat we niet alleen voorlichtingsmateriaal hebben, maar ook audio in de verschillende talen en filmpjes op onze website. Daarin wordt uitgelegd wat de problematiek eigenlijk is en bij wie je ervoor terecht kunt. Stel dat je te maken krijgt met huwelijksdwang, dan wordt in een soort ‘Mr. Bean-taal’ (veel beeld en weinig gesproken woord) uitgelegd waar het eigenlijk om gaat. Zo kunnen we de mensen bereiken die ook in hun eigen taal laaggeletterd zijn. Daarnaast wordt de toegankelijkheid veel breder, zowel voor aanbieders als ontvangers,’ aldus Imane.
Brede verspreiding ‘Beslis over je eigen leven’
Het doel is om het pakket zo bekend mogelijk te maken onder de doelgroep. Eefke legt uit: ‘We hopen dat het pakket niet alleen bij inburgeringscursussen wordt gebruikt, maar ook wordt verspreid via het COA, gemeentes, taalscholen, de vrouwenopvang, ga zo maar door. Het zijn natuurlijk niet alleen onderwerpen die je alleen bij de inburgeringslessen gebruikt. Het is informatie die voor iedereen geldt die met deze problematiek te maken heeft.’
De weg naar hulpverlening
‘Het klinkt ontzettend cliché, maar als we hiermee ook maar een iemand uit deze positie kunnen bevrijden en de juiste weg naar hulpverlening hebben kunnen laten vinden is het voor mij een succes,’ sluit Imane af.
Het hele pakket van ‘Beslis over je eigen leven’ vind je op www.femmesforfreedom.com/zelfbeschikking.
Neem contact met ons op
Ben je niet zeker wat je moet doen, wil je informatie of wil je advies bij jouw specifieke situatie? Neem contact met ons op.
070-3454319 LKHA@veiligthuishaaglanden.nl