Ook man en LHBTIQA+ personen slachtoffer van huwelijksdwang en achterlating
Het LKHA lanceert een landelijke campagne om huwelijksdwang en achterlating in het buitenland te voorkomen. Dit jaar is er bijzondere aandacht voor meer onzichtbare groepen, zoals LHBTIQA+-personen die vanwege hun kwetsbare positie ook risico lopen. Deze campagne, gelanceerd in aanloop naar de zomervakantie, benadrukt ook dat huwelijksdwang en achterlating niet exclusief meisjes treffen. Ook jonge mannen worden gedwongen tot een huwelijk. En dat gebeurt niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland, bijvoorbeeld binnen christelijke gemeenschappen. Het LKHA rapporteert een toename in signalen en vragen van professionals rondom dit thema.
Diny Flierman, manager van het LKHA, benadrukt: “Huwelijksdwang en achterlating zijn een ernstige schending van de rechten van een jongere, waarbij sociale en/of psychische druk wordt uitgeoefend om een huwelijk aan te gaan of te worden achtergelaten. De vaak subtiele druk komt van ouders, familie of breder vanuit de gemeenschap, vaak om te voldoen aan traditionele culturele normen en verwachtingen. Dat kan tot uiting komen in de vorm van een huwelijk of achterlating in het buitenland.”
Hinke van Abbema, projectleider bij LCC+: “Misschien zou je in eerste instantie niet geloven dat huwelijksdwang ook in Nederland plaatsvindt, maar dat is zeker wel het geval, ook binnen het christelijk milieu. Christelijke jongeren lijken een vrije keus te hebben, maar zo vrij is die keus niet als je onderdeel uitmaakt van bepaalde christelijke gemeenschappen. Met name door druk worden jongeren gedwongen tot het kiezen van een witte partner van het andere geslacht die lid is van de eigen gemeenschap.”
Deze druk kan verschillende vormen aannemen, van subtiele manipulatie en emotionele chantage tot openlijke bedreigingen en geweld. Voor jonge mensen is deze druk bijzonder verstikkend en schadelijk, omdat zij gedwongen worden hun ware identiteit te verbergen of te ontkennen uit angst voor afwijzing of verstoting.
Campagne ‘Herkenbaar?’
Met de campagne ‘Herkenbaar?’ roept het LKHA op tot meer bewustwording en actie om huwelijksdwang en achterlating tegen te gaan, met specifieke aandacht voor de kwetsbaarheid van mannen maar ook van LHBT+ personen. De landelijke campagne biedt informatie, ondersteuning en hulpmiddelen aan professionals (zoals docenten) en aan jongeren om signalen van druk en dwang te herkennen. Kijk voor de toolkit op www.huwelijksdwangenachterlating.nl/herkenbaar.
Tekst gaat door onder de foto
Theatervoorstellingen voor professionals
Doordat mogelijke slachtoffers de signalen vaak missen, hebben professionals een belangrijke rol bij het signaleren. In de zomer vinden in Den Haag, Roermond, Apeldoorn, Enschede, Ede en Helmond interactieve theatervoorstellingen plaats waarin dilemma’s, keuzevrijheid en weerbaarheid binnen relaties centraal staan. Tijdens de voorstelling ‘Kiezpijn’ vertellen ervaringsdeskundigen en acteurs twee waargebeurde verhalen over huwelijksdwang en achterlating en het omgaan met keuzebeperkingen. Het nagesprek met de zaal is een belangrijk onderdeel. Op 8 juni is de eerste voorstelling in Amsterdam in Theater De Vlugt voor professionals die op uitnodiging de voorstelling kunnen bijwonen. Meer informatie lees je op onze website.
Wat is huwelijksdwang en achterlating?
Huwelijksdwang en achterlating hebben verstrekkende gevolgen voor de slachtoffers en hun omgeving. Nederlandse jongeren moeten soms tegen hun wil trouwen met een partner in het buitenland, uitgekozen door hun ouders of familie. Of ze worden helemaal alleen achtergelaten in hun land van herkomst, bijvoorbeeld omdat ouders vinden dat hun kind teveel is verwesterd. Zo’n achterlating betekent een scherpe breuk in hun leven. Jongeren verliezen contact met ouders, broers of zussen, vrienden, school en alles wat zij hebben opgebouwd in Nederland. Helaas overkomt dit nog vele Nederlandse jongeren. Elk jaar weer. ‘Het zijn aangrijpende verhalen. Elk slachtoffer dat we in Nederland kunnen voorkomen, is er eentje.’, aldus Flierman.
Neem contact met ons op
Ben je niet zeker wat je moet doen, wil je informatie of wil je advies bij jouw specifieke situatie? Neem contact met ons op.
070-3454319 LKHA@veiligthuishaaglanden.nl