Ik heb zelf hulp nodig

Ben je bang dat je moet trouwen of wordt achtergelaten in het buitenland, of is dat al gebeurd? Je kunt bij het LKHA terecht voor hulp en advies.

ik heb hulp nodig

Hulp nodig in Nederland?

Bij acuut gevaar bel: 112
Of ga naar Veilig Thuis of bel:

0800 2000
Logo Rijksoverheid

Hulp nodig in het buitenland?

Neem contact op met Nederland Wereldwijd

+31 247 247 247
+316 8238 7796

Neem contact op met het LKHA voor hulp of advies

Jongeren moeten soms tegen hun wil trouwen met een man of vrouw die hun ouders of familie hebben uitgekozen. Of worden door hun ouders of familie achtergelaten in het land van herkomst. Help je hulp nodig? Neem contact op met het LKHA. Kan of wil je zelf geen contact met ons opnemen? Probeer iemand die je vertrouwt te bereiken, zodat zij contact met ons kan opnemen. We doen nooit iets zonder overleg met jou.

Contact

Wat is huwelijksdwang en achterlating?

Huwelijksdwang

Bij huwelijksdwang dwingen je ouders, familie of de gemeenschap jou of jullie om te trouwen. Je mag niet zelf beslissen en je bent het er niet mee eens. Je mag niet zelf je partner kiezen of je moet op een bepaalde leeftijd getrouwd zijn. Wanneer je gedwongen wordt is dit huwelijksdwang. Ook als ouders of familie goede bedoelingen hebben. Als zij bijvoorbeeld een partner met een goede baan of opleiding, dezelfde achtergrond of verblijfsvergunning, belangrijker vinden. Gedwongen huwelijken zijn in Nederland verboden. Dit is ook zo als je in het buitenland moet trouwen.

Het huwelijk kan wettelijk of religieus/cultureel zijn. Familieleden of de gemeenschap kunnen je dwingen op allerlei soorten manieren. Soms merk je dat duidelijk. Soms merk je het niet duidelijk, maar gebeurt het wel. Huwelijksdwang is een vorm van huiselijk geweld en kan strafbaar zijn.

Lees meer over huwelijksdwang

 

Achterlating

Bij achterlating wordt een kind, jongere of volwassene al dan niet met kinderen in het buitenland achtergelaten. Terwijl zij dit zelf niet willen. De rest van het gezin of familie gaat wel terug naar Nederland. Ouders of familie regelen meestal de achterlating. Ze pakken je paspoort, verblijfsvergunning, telefoon en geld af. Om te voorkomen dat je terug naar Nederland reist.

Lees meer over achterlating

Bijeenkomst gesprek Huwelijksdwang Achterlating

Wat gebeurt er als je belt?

We luisteren

Een medewerker van het LKHA luistert naar jouw verhaal. Je hoeft niet te zeggen wie je bent of waar je woont.

We adviseren

Het LKHA geeft advies over wat je kan doen of op welke signalen je moet letten bij huwelijksdwang en achterlating in het buitenland. Ook denken wij mee over het vervolg.

We zoeken hulp

Als duidelijk is wat er speelt en je hulp nodig hebt van ons of van een andere organisatie, gaan wij dat in kaart brengen.

Herkenbaar?

Website sluiten Wis browsergeschiedenis