Hoe kan ik helpen?
Jongeren in Nederland moeten soms trouwen met iemand die hun familie heeft uitgekozen, terwijl zij dat zelf niet willen. Of worden door hun ouders achtergelaten in het land van herkomst. Bijvoorbeeld omdat vader en moeder bang zijn dat hun kind te 'westers' wordt. Heb jij het idee dat dit speelt bij iemand uit je omgeving? Bijvoorbeeld bij een vriend(in), kennis of familielid? Of is dat al gebeurd? We geven een aantal tips om jouw dierbare te helpen. Overal waar vriend(in) staat, kun je ook familielid of kennis lezen.
Wat je kunt doen als je vriend(in) je vertelt in het buitenland te moeten blijven…
Heb je een appje of telefoontje gehad dat degene niet terug mag keren naar Nederland of in het buitenland moet trouwen? Neem contact met ons op. We nemen je zorgen serieus en kijken hoe we je vriend(in) het beste kunnen helpen. Kun of durf je niet zelf ons te mailen of te bellen? Vraag of een volwassene die je vertrouwt jou helpt.
Wat je kunt doen als je vriend(in) bang is te moeten trouwen of achtergelaten te worden in het buitenland
Luister naar je vriend(in) en toon begrip. Neem de zorgen heel serieus en vraag hoe je kunt helpen. Wees concreet: “Wat kan ik voor je doen?”. Je kunt samen Veilig Thuis bellen op 0800-2000. Zij helpen je vriend(in) om veilig in Nederland te blijven. Ook kun je een volwassene vragen jullie te helpen. Bijvoorbeeld een docent of een mentor van school.
Wat je kunt doen als er iets speelt bij je vriend(in), maar degene je hulp niet wilt…
Dat is een lastige situatie. Misschien is je vriend(in) bang voor wat er gebeurt als ze je alles vertelt. Dat diens ouders boos worden. Wees daarom voorzichtig. Help nooit iemand tegen hun zin. Je kunt het beste die keuze respecteren, ook als je het zelf anders zou doen. Laat weten dat je er wel altijd voor die persoon bent. Denk je dat degene zelf geen hulp kan of durft te vragen? Praat erover met een volwassene die je vertrouwt. Je kunt samen Veilig Thuis bellen of chatten met Fier. Dit zijn organisaties die je kunnen helpen in Nederland. Doe verder even niets, hoe moeilijk dat ook is.
Wat je kunt doen als je bang bent dat je vriend(in) niet terugkeert na een vakantie aan het buitenland
Reist je vriend(in) binnenkort naar een ander land en ben je bang dat degene niet meer terugkomt? Spreek dan af dat je contact houdt. Via de app of mail en spreek een codewoord af om alarm te slaan. Bijvoorbeeld: ‘Er dreigt onweer’. Of spreek af bij gevaar bepaalde emoji te gebruiken. Breng je vriend(in) niet in gevaar: overleg altijd met die persoon. Vraag voor vertrek waar degene precies naartoe reist, schrijf het adres op. Vraag om een kopie van diens paspoort en zorg dat je een duidelijke en recente foto van je vriend(in) hebt. Vraag of je vriend(in) het goedvindt dat je ons belt als die niet op tijd terugkomt.
Voor je vriend(in) is het handig om:
- De telefoonnummers en e-mailadressen van het LKHA en Nederland Wereldwijd uit het hoofd te leren.
- Deze gegevens naar een eigen, geheim emailadres te sturen.
- Voor vertrek te praten met Veilig Thuis, de politie of het LKHA. Zo kan degene voor de reis al om hulp vragen.
Neem contact met ons op
Ben je niet zeker wat je moet doen, wil je informatie of wil je advies bij jouw specifieke situatie? Neem contact met ons op.
070-3454319 LKHA@veiligthuishaaglanden.nl